Равликова ферма поблизу Яремче – гастрономічний маршрут для туристів і гурманів

Равликова ферма у Делятині, поблизу курортного Яремче - хобі, яке стало бізнесом та чим цікаво для туристів і гурманів.

Другий рік вже діє равликова ферма "Mons Snail". Це родинний бізнес сім'ї Струц, який виріс із ідеї започаткувати власну цікаву справ у, яка б приносила хороший прибуток . Нині подивитись на молюсків та посмакувати делікатесами їдуть звідусіль. Також господарі діляться секретами, як у наших широтах найкраще виростити равликів та отримати прибутки.

Коли родина шукала, з чого б почати свій бізнес, куди вкласти кошти, то прочитали чимало про розведення равликів, і все це подавалось як бізнес для лінивих. Спочатку цей бізнес здавався Володимиру та Ганні Струц досить легким, але виявився зі своїми секретами та чималим стартовим капіталом. Про те, як започаткували ферму, цінність продукту та труднощі й перемоги розповів 3434.com.ua власник Володимир Струц.

У промислових масштабах вирощують кілька видів равликів. На пострадянському просторі це, в основному, виноградні, тобто helix pomatia. Оскільки умови для їх утримання максимально наближені до наших кліматичних умов. Але є види, яких вирощують паралельно, віддаючи перевагу за багатьма параметрами. 

На нашій невеличкій сімейній фермі "Mons Snail" ми вирощуємо равлика Helix Aspersa Muller або Малий сірий вага цих крихіток досягає всього 10 грам, діаметр мушлі досягає 25 міліметрів, тіло маленького сірого має сірий колір, а панцир — красивий, з плямистим забарвленням.

На нашій фермі ми використовуємо змішаний спосіб вирощування –ґрунтовий й тепличний. Ці равлики люблять тепло, помірну вологість, чутливі до сонця. Завезені вони були з країн Африки, тому досить теплолюбні, але в процесі адаптації, пристосувалися до теплих кліматичних умов наших широт. У природних умовах зустріти Хеликс Асперса можна на Середземноморських континентах, в країнах з теплим кліматом.

Їх розведення вигідно з комерційної точки зору, оскільки вже в 6 місяців вони готові до розмноження. Кількість яєць, що відкладаються цими равликами, також значно перевершує виноградних — від 80 до 180 штук проти 50-80.

Для розведення "Хеліксів", в умовах вольєра, необхідно захистити територію від проникнення хижаків, обладнати дерев’яними піддонами, забезпечити їжею. Оптимальна температура для розведення — 23-25 градусів Цельсія. У холодні пори року, молюск впадає в сплячку, — розповідає Володимир Струц. 

Варто додати, що дослідники цього чудового молюска з’ясували, що вживання його в їжу позитивно впливає при будь-яких порушеннях кальцієвого балансу. Усе це завдяки вмісту кальцію і вітаміну А в його складі. Лікарі та дієтологи радять споживати равликів вагітним жінкам і навіть маленьким дітям. Також вчені з’ясували, що в хімічному складі равликів є багато магнію, який при вживанні чинить заспокійливу дію на нервову систему, допомагає боротись зі стресами та покращує ліпідний обмін. Молюск належить до афродизіаків і важливий для посилення сексуального бажання у чоловіків та жінок. Слиз равликів широко застосовують у косметології 

Хоч, ферма "Mons Snail" відкрилася ще у 2020 році, але туристів і гурманів почали запрошувати тільки цього року, адже карантинні обмеження не дозволяли зробити цього раніше. Зараз ферма працює кожного дня й пропонує цікаву екскурсію та дегустацію цього чудового молюска. Господиня Ганна Струц розробила чудове меню, де вправно зуміла поєднати м’ясо равлика у стравах французької та гуцульської кухні. Екскурсії проводяться, як для дорослих відвідувачів, так і для дитячих груп. Для діток розроблене спеціальне меню.

Варто добавити, що на території ферми є фотозони з равликами, що особливо цікаво дітям, а самі дегустації проводяться на відкритій терасі з видом на територію ферми. Господарі сподіваються, що такий делікатес припаде до душі як місцевим жителям, так і гостям нашого краю й запрошують на ферму.

Добратися до ферми "Mons Snail" досить легко, і на авто й автобусом, як з Івано-Франківська, так із Яремче й Коломиї за цією геолокацією.