Новини компаній
11:00, 20 серпня
Як вибрати найкраще віскі? Інструкція для тих, хто починає знайомство з віскі
Новини компаній
Якщо ви лише починаєте знайомство зі світом віскі, яке віскі вибрати? Що означають різні стилі, смаки, витримка у віскі та як вибрати дійсно хороше й якісне віскі? Ми підібрали для вас основні поради експертів, щоб допомогти з вибором.
Що таке віскі?
Віскі – це міцний дистильований напій, який виготовляють переважно із зернових культур. Щоб виготовити віскі, беруть зерно: ячмінь, кукурудзу, пшеницю, жито, готують їх (існують різні способи підготовки), додають воду, дріжджі, а потім дистилюють. Після дистиляції напій поміщають у бочки для витримки – і ось так виходить віскі. Існує два способи підготовки зерен, на основі яких і базується класифікація віскі.
Солодове віскі
Якщо ви бачите на упаковці напис "солодове віскі", це, швидше за все, означає, що віскі виготовляють із солодового ячменю та дистилюють у класичному дистиляторі. Солодове віскі має величезну різноманітність смаків і ароматів. Найвідомішим солодовим віскі є шотландське, яке, своєю чергою, може поділятися за регіоном виробництва, адже на багатьох шотландських островах є свої особливості виготовлення віскі.
Зернове віскі
Зазвичай під зерновим віскі мають на увазі все, що не є солодовим віскі. Воно може виготовлятися на основі кукурудзи, пшениці, жита, а також до зернового віскі може додаватися солодовий ячмінь. Зернове віскі переганяють у перегонних кубах, і характерним смаком зернового віскі є гірчинка.
Основні стилі віскі
Скотч – основний, класичний стиль віскі. З одного боку, існує неймовірна кількість скотчів із різними смаковими профілями, з іншого боку, скотч виготовляється за чітко регламентованими правилами щодо виробництва шотландського віскі (саме його називають скотчем). Якщо узагальнити, скотч дозріває мінімум три роки у дубових бочках.
Бурбон – це американське віскі, яке має меншу витримку. Якщо ви лише починаєте свій шлях у пізнанні світу віскі, можете почати з бурбону. На основі бурбону можна робити різноманітні коктейлі.
Ірландське віскі зазвичай виготовляється на основі солодового та несолодового ячменю. За стилем вважається легшим, ніж скотч, ноти ірландського віскі насичені та кремові.
Американське та канадське віскі – тут варто розділяти американське та канадське віскі, але вони мають і спільні риси. Крім бурбону, серед американського віскі є декілька видів, наприклад, віскі Теннессі, яке виготовляють лише в штаті Теннессі, і в складі віскі Теннессі повинно бути понад 50% кукурудзи, а витримка повинна проходити в обвуглених дубових бочках. Також серед американського та канадського віскі варто виділити житнє віскі, яке має містити мінімум 50% жита. Дозрівання житнього канадського та американського віскі також повинно відбуватися в випалених дубових бочках. Зазвичай житнє віскі дуже пряне, можуть відчуватися нотки різних спецій і навіть карамелі.
Азійське віскі – тут також є багато варіантів, а назва "азійське віскі" дуже узагальнена. Наприклад, японське віскі вважається м’якшим і ароматнішим. Віскі також виготовляють і в інших азійських країнах з власними особливостями. Наприклад, індійське віскі, яке не має чітких правил виробництва, часто виготовляється з патоки, тому індійське віскі іноді може бути ближчим за смаковим профілем до рому, аніж до класичного віскі. Але, попри це, азійське віскі може мати неймовірний, приголомшливий та особливий смак.
Як вибрати віскі за витримкою?
Віскі можна вибирати за віком, а також за способом витримки.
Витримка, позначена у роках, вказує, скільки часу віскі витримувалося в бочці. Але зверніть увагу: старше віскі не завжди означає краще. Всі види віскі, різні за віком, мають різні смакові ноти. Витримані віскі зазвичай мають насиченіші смаки, в яких можуть бути більш відчутні пряні, торф'яні або деревні нотки.
Якщо на віскі не вказано вік, це означає, що це молоде невитримане віскі.
Також може відрізнятися тип бочок, у яких витримується віскі. Саме від бочки багато в чому залежить смак напою. Американські віскі витримуються в нових дубових бочках, натомість шотландські та ірландські можуть витримуватися в бочках, які вже використовувалися для бурбону, що додає напою більш насичених деревних нот. Віскі також можуть витримуватися в бочках із-під хересу або кріпленого вина, що додає фруктові або шоколадні ноти до смаку.
Віскі можна пити як у чистому вигляді, так і з льодом, содовою, колою чи в складі коктейлів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
18:10
19 листопада
14:06
19 листопада
11:00
19 листопада
10:00
19 листопада
22:00
18 листопада
18:00
15 листопада
10:50
15 листопада
live comments feed...